AMSTERDAM - De NOS wil stoppen met het Nationaal Songfestival. Aan de vooravond van het festival geeft NOS-directeur Gerard Dielessen vrijdag in De Telegraaf aan dat zijn organisatie door 'forse' bezuinigingen prioriteiten moet stellen. Daar hoort het festival niet bij. De NOS zou tientallen miljoenen euro's minder kunnen uitgeven.

De Nederlandse Omroep Stichting moet zich volgens de directeur in de toekomst richten op nieuws en sport. "Dat betekent dat een andere omroep het Songfestival moet uitzenden", stelt Dielessen in het ochtendblad. "Ik ben er wel van overtuigd dat Nederland moet blijven meedoen."

Dielessen wil het festival dit jaar tot een succes maken. "We willen iets moois kunnen overdragen." Informeel is al gesproken met andere omroepen om het festival over te nemen, schrijft de krant. "De kans bestaat dat de NOS het dit jaar voor het laatst doet", bevestigt Dielessen. Ook het Eurosongfestival zou niet meer door de NOS worden uitgezonden.

Mediawet

In de Mediawet staan de onderdelen genoemd die 'in ieder geval' in het 'programma' van de NOS moeten worden opgenomen. De verslaglegging van nationale en internationale gebeurtenissen van bijzondere aard maakt daar deel van uit.