AMSTERDAM - Blof, Keane en de Kaiser Chiefs zijn enkele van de namen die zijn toegevoegd aan de rij artiesten die dit jaar op Pinkpop staan. Dat werd woensdag bekend tijdens de presentatie van het Pinkpop-programma in Paradiso in Amsterdam. De organisatie hoopt hiermee het teleurstellende afgelopen jaar goed te maken.

Eerder werd al naar buiten gebracht dat de Red Hot Chili Peppers het festival afsluiten tijdens de pinksterdagen in Landgraaf.

Pinkpop is dit jaar op 3, 4 en 5 juni. Er treden 39 bands en artiesten op, waarvan er inmiddels 31 bekend zijn. De ontbrekende namen worden uiterlijk de week voor Pasen naar buiten gebracht.

Festivalknaller

Op zaterdag betreden onder meer de Nederlandse danceact Kraak & Smaak, zangeres Nelly Furtado en de festivalknaller van afgelopen jaar Kaiser Chiefs het podium. De zondag is voor de Zeeuwse mannen van Racoon, de Amerikaanse feestband Bloodhound Gang en voormalig Skunk Anansie-zangeres Skin. De Britse zangeres was aanwezig bij de bijeenkomst in Paradiso en noemde het een eer om op het festival te staan. "Iedere artiest droomt van optreden op een aantal festivals en Pinkpop is daar één van."

Op maandag - traditioneel de best bezochte dag - spelen de Schotse band Franz Ferdinand en de Nederlandse artiesten Anouk, Opgezwolle en Blof. De 37e editie wordt afgesloten door de Red Hot Chilli Peppers, die na een afwezigheid van zestien jaar de gang naar Landgraaf weer maken.

Blof

Toetsenist Bas Kennis van Blof noemt het niet meer dan terecht dat de band op het festival staat. "Eigenlijk hadden we hier jaren geleden al moeten staan." De Zeeuwse band bracht onlangs een nieuwe cd uit, met daarom het resultaat van hun muzikale wereldreis. "We proberen zoveel mogelijk artiesten naar Pinkpop te halen waarmee we hebben samengewerkt." Of ook de zanger van de Counting Crows naar Limburg komt, weet Kennis niet. "We gaan het zeker proberen."

Kaartverkoop

Het afgelopen jaar viel de kaartverkoop tegen. Festivaldirecteur Jan Smeets is vastbesloten de teleurstelling dit jaar goed te maken. "Ik ga er vanuit dat we 60.000 kaarten verkopen." In 2005 waren dat er rond de 20.000.

Pinksteren

Woensdag werd ook bekendgemaakt dat Pinkpop in 2008 wellicht niet tijdens Pinksteren plaatsvindt. Dat zou de eerste keer in het bestaan van het popfestival zijn. Smeets probeert al jaren zijn muziekevenement te behouden voor de pinksterdagen, maar is afhankelijk van het aanbod van bands in de betreffende periode.

"In 2008 vallen de pinksterdagen erg vroeg, begin mei al. Met Duitse festivals 'delen' wij vaak bands. Die staan dan de ene dag in Duitsland en de andere dag bij ons. De Duitsers hebben al aangegeven dat ze in 2008 niet tijdens de pinksterdagen gaan programmeren."