AMSTERDAM - De Britse rechtbank vindt dat het goed gaat met de afkickpogingen van Pete Doherty. De 26-jarige zanger van de Babyshambles is vorige maand twee keer betrapt op drugsgebruik, maar de rechter vindt dat de zanger het 'best aardig' doet. De ex-vriend van supermodel Kate Moss moet over vijf weken opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Doherty is in februari veroordeeld tot een taakstraf van twaalf maanden vanwege drugsbezit. Enkele van de voorwaarden van zijn proeftijd zijn dat hij een afkickprogramma volgt en geen drugs meer gebruikt. De rechter kan hem bij een overtreding van deze voorwaarden veroordelen tot een celstraf van maximaal zeven jaar.

Tijdens de korte bijeenkomst woensdag is niet gesproken over de arrestatie van Doherty in Birmingham, eind vorige maand. Hij zou daar zijn opgepakt in een gestolen auto waarin drugs lagen. Ook aanvullende aanklachten wegens drugsbezit kwamen niet ter sprake. Pete is dinsdag opnieuw aangeklaagd wegens het bezit van heroïne, cocaïne en crack. Voor deze aanklachten wordt hij donderdag in de rechtszaal verwacht.

Buiten het gerechtsgebouw werd Doherty door journalisten opnieuw gevraagd of hij nu echt stopt met het gebruik van verdovende middelen. "Wat? Drugs?", antwoordde hij. "Natuurlijk, daar zal ik mee stoppen."