AMSTERDAM - Kate Moss heeft tijdens een bezoek aan Nelson Mandela cocaïne gesnoven. Dat vertelt een medewerker van een Zuid-Afrikaans modellenbureau in de Britse krant The Sun. De nu 32-jarige Moss zou zich enkele minuten voor haar ontmoeting met de oud-president van Zuid-Afrika in diens woning aan de coke te buiten zijn gegaan.

The Sun publiceerde maandag een foto van Moss in haar hotelkamer in het Table Bay Hotel in Kaapstad. Daarop is te zien dat vier lijntjes coke op de tafel liggen en het model een kokertje in haar hand heeft waarmee ze de drugs kan opsnuiven. "Kate is al jaren verslaafd", zegt de medewerker tegen de krant. "Ik hoop dat ze er nu vanaf blijft, anders wordt het haar dood."

Wanhopig

De medewerker zegt eveneens dat Moss hem vlak voor de ontmoeting met Mandela een toilet introk. "Ze was niet te stoppen. Ik kon het gewoon niet geloven." Ook zou het supermodel vlak voor een modeshow zo wanhopig cocaïne hebben gewild dat ze - toen er geen toilet beschikbaar was - een lijntje op de grond legde en opsnoof.

Een chauffeur die Kate gedurende haar bezoek aan Zuid-Afrika in 1997 rondreed, zegt dat ze zelfs coke snoof tijdens een ritje van haar hotel naar de winkels. "Om de vijf minuten legde ze een lijntje", zegt de chauffeur. "Vanaf het moment dat ze hier in Kaapstad aankwam, stuurde ze haar management eropuit om coke te scoren."