HOLLYWOOD - De Oscar voor beste film is zondag naar Crash gegaan. De film gaat over raciale conflicten in Los Angeles. De film versloeg hiermee Brokeback Mountain, de grote favoriet in deze categorie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Elke film die ik maak, dat is mijn schuilplaats, de plek die ik niet goed kan doorgronden, maar waar ik me het fijnste voel." Ang Lee (geboren in 1954 in Taiwan) is een van de meest gelauwerde en geliefde hedendaagse filmmakers. Drie keer kreeg hij een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film, en uiteindelijk ging hij voor Crouching Tiger, Hidden Dragon met de prijs naar huis. Zondag kreeg Lee de Oscar voor beste regisseur voor zijn liefdesdrama Brokeback Mountain.

"Niets blijft hetzelfde. Dat is belangrijk in mijn films. Mensen willen ergens in geloven, willen zich ergens aan kunnen vasthouden om zich veilig te voelen. Ze willen elkaar vertrouwen. Maar dingen veranderen. In de loop der tijd blijft niets hetzelfde. Het zoeken naar veiligheid, maar het uiteindelijke gebrek daaraan, is een thema in mijn films." Dat zei regisseur Lee ooit over zijn werk, waarin hij overigens vaak een humoristisch tintje stopt.

Toneelregie

Lee wist al jong dat hij films wilde maken. Medio jaren '70 ging hij in de Verenigde Staten toneelregie en filmproductie studeren. Lee verwerkte in zijn debuut Pushing Hands (1992, oorspronkelijke titel Tui Shou), het daaropvolgende The Wedding Banquet (1993) en vervolgens Eat Drink Man Woman (1994) de culturele en generatieconflicten uit zijn Aziatische vaderland.

Schijnhuwelijk

In The Wedding Banquet (oorspronkelijke titel Hsi Yen) bijvoorbeeld gaat een homoseksuele Chinees een schijnhuwelijk aan om zijn traditionele ouders te behagen. Regisseur Lee kreeg er Golden Globe- en Oscarnominaties voor en won een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Ook voor Eat Drink Man Woman (oorspronkelijke titel Yin Shi Nan Nu) kreeg hij een Oscarnominatie, voor beste niet-Engelstalige film.

Ang Lee kwam na zijn trilogie met Sense and Sensibility (naar een boek van Jane Austen, met Emma Thompson) - met zijn eerste Hollywoodfilm. Twee jaar later volgde het bittere The Ice Storm over moreel verval, met acteurs als Kevin Kline, Sigourney Weaver, Elijah Wood (de latere Frodo) en Tobey Maguire.

Drugs

In de film verliest een aantal Amerikaanse middleclass-echtparen zich begin jaren '70 in geëxperimenteer met vrije seks, drank en drugs. Om uiteindelijk de controle over zichzelf te verliezen en erachter te komen dat ze ongelukkiger zijn dan ooit, en bovendien elkaar ongelukkig maken.

In 2000 komt Lee met Crouching Tiger, Hidden Dragon (originele titel: Wo Hu Cang Long), een mythisch epos over liefde, loyaliteit en verlies. De film won uiteindelijk een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Bij de Golden Globes ging Lee als beste regisseur naar huis. Het werd de bestlopende buitenlandstalige film ooit in de VS.

Daarna verfilmde Ang Lee de gelijknamige stripheld in Hulk (2003) en dat deed hij volgens veel critici met liefde, talent en goeie actiescènes. Twee jaar later volgde weer een enorm succes, met Brokeback Mountain, een liefdesgeschiedenis tussen twee Amerikaanse cowboys, gebaseerd op een kort verhaal van Annie Proulx. Lee en zijn film sleepten er vrijwel alle belangrijke prijzen mee weg.

Onmogelijke romance

De twee mannen beginnen hun onmogelijke romance in de jaren '60 en blijven elkaar in het geheim in de jaren erna ontmoeten. Ang Lee zei daarover: "Ik denk dat uiteindelijk iedereen een Brokeback Mountain in zich heeft. Iemand bij wie je steeds wilt terugkeren. Maar ja, niet iedereen komt terug."

Paradise Now

De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad heeft geen Oscar gewonnen voor zijn film Paradise Now. De prijs voor beste buitenlandse film ging zondag naar de Zuid-Afrikaanse film Tsotsi van regisseur Gavin Hood. Paradise Now verhaalt over de laatste 24 uur van twee Palestijnen die een zelfmoordaanslag willen plegen in Tel Aviv.

Lijst van Oscar-winaars

Hieronder een overzicht van de winnaars van een Academy Award, ofwel Oscar. Beste film: Crash

Acteur: Philip Seymour Hoffman (Capote)

Actrice: Reese Witherspoon (Walk the Line)

Mannelijke bijrol: George Clooney (Syriana)

Vrouwelijke bijrol: Rachel Weisz (The Constant Gardener)

Regisseur: Ang Lee (Brokeback Mountain)

Buitenlandse film: Tsotsi, Zuid-Afrika

Niet-oorspronkelijk scenario: Larry McMurtry en Diana Ossana (Brokeback Mountain)

Oorspronkelijk scenario: Paul Haggis en Bobby Moresco (Crash)

Lange animatiefilm: Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit

Art Direction: Memoirs of a Geisha

Camerawerk: Memoirs of a Geisha

Geluidsmixage: King Kong

Geluidsmontage: King Kong

Muziek: Brokeback Mountain, Gustavo Santaolalla.

Oorspronkelijk lied: It's Hard out Here for a Pimp uit Hustle & Flow, Jordan Houston, Cedric Coleman and Paul Beauregard

Kostumering: Memoirs of a Geisha

Lange documentaire: March of the Penguins

Korte documentaire: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin

Montage: Crash

Make up: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Korte animatiefilm: The Moon and the Son: An Imagined Conversation

Korte live action film: Six Shooter

Visuele effecten: King Kong

Vanuit Israël werd een lobby begonnen om de film niet te bestempelen als Palestijns. Maar de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de filmprijzen uitreikt, ging hier niet op in.

Paradise Now won al tal van onderscheidingen waaronder een Golden Globe en een European Film Award. De productie is al aan meer dan tachtig landen verkocht. In een vraaggesprek met een Israëlische krant toonde Hany Abu-Assad zich onlangs al sceptisch over de kansen om een Oscar te winnen.