AMSTERDAM - Acteur Tom Hanks heeft een videoband gemaakt met tips over een goede speech voor Oscar-winnaars. Hanks zegt onder meer dat de winnaars het publiek bondig, met flair en met creativiteit moeten toespreken. Dit meldt BBC News. Alle 150 kanshebbers op een gouden beeldje hebben de band gekregen, met de uitnodiging voor de uitreiking van zondag.

De eerste tip van Hanks is om het podium op te komen en een speech te geven in minder dan een minuut. "In plaats van iedereen onderweg een knuffel te geven, moet je er misschien voor kiezen een paar mensen een high-five te geven terwijl je naar het podium sprint." Verder zegt Hanks dat winnaars hun lijstje moeten vergeten, omdat ze niet iedereen hoeven te bedanken die ze in hun leven hebben ontmoet.

Voorbeelden

Hanks won zelf twee keer een Oscar, onder meer in 1995 voor zijn rol in 'Forrest Gump'. De band bevat beeldmateriaal van goede en slechte speeches uit het verleden. Zo refereert de 49-jarige acteur aan de tranen van actrice Gwyneth Paltrow in 1999 en aan 'het moment' van acteur Jack Palance in 1991. Op 73-jarige leeftijd deed hij met één arm push-ups op het podium.

Hanks zegt verder dat hij vindt dat de speech vermakelijk moet zijn. "Gebruik het gevoel dat je krijgt als je een Oscar wint en wees creatief." De acteur zit zelf in de organisatie van de Oscars en reikt zondag een gouden beeldje uit.