AMSTERDAM - De Britse kroonprins Charles heeft het recht de inhoud van zijn dagboeken voor zichzelf te houden. Dat heeft zijn advocaat dinsdag gezegd. Charles klaagt de krant Mail on Sunday aan wegens het schenden van zijn privacy en auteursrecht. De krant publiceerde in november een passage uit een privé-verslag van de prins. Binnenkort komt de zaak voor bij het Britse hooggerechtshof.

Het bewuste materiaal is volgens Charles gestolen door een voormalig werknemer. Zeven andere dagboeken zouden zijn gekopieerd. In het verslag schrijft Charles over de overdracht van de voormalige Britse kolonie Hongkong aan China in 1997. Hij beschrijft een aantal Chinese functionarissen als 'walgelijke oude wassen beelden'.

De advocaat eist dat het dagboek en de zeven kopieën worden teruggegeven aan de prins. "Dit is een doodnormaal en persoonlijk document", zegt hij. Volgens de raadsman kan elke burger 'die zijn gedachten de vrije loop laat tijdens een bezoek aan een vreemd land' zoiets geschreven hebben.

Hij benadrukt dat de opstelling van de kroonprins niet uitzonderlijk is. Ieder ander had zich in deze situatie ook verzet, denkt hij. "Charles vindt dat hij net als alle burgers zijn dagboek voor zichzelf mag houden."