AMSTERDAM - U2-zanger Bono gaat een van zijn gitaren doneren aan de Braziliaanse overheidscampagne tegen honger. Dat heeft de Braziliaanse overheid maandag bekendgemaakt. De gitaar zal worden geschonken na de concerten in het Morumbi voetbalstadion in Sao Paulo, die voor 20 en 21 februari op het programma staan.

Het instrument zal vervolgens per opbod worden verkocht, en de opbrengst van die veiling komt ten goede aan de campagne. Het doel daarvan is dat voor het einde van de ambtstermijn van president Luiz Inácio Lula da Silva, op 31 december, alle Brazilianen ten minste drie maaltijden per dag tot zich kunnen nemen.

Het is de eerste keer sinds 1998 dat de Ierse band in Brazilië een concert geeft. Critici vinden Bono hypocriet. De kaartjes voor de concerten zijn zo duur, zeggen ze, dat sommige fans een maandsalaris hebben uitgeven om erbij te kunnen zijn.

In maart 2005 schonk de rocker Lenny Kravitz een gitaar die hij had gebruikt tijdens zijn eerste tour door Zuid-Amerika aan het goede doel. Die bracht toen 322.000 real (110.694 euro) in het laatje.