KORTENHOEF - Radio- en tv-maker Wim Bosboom is dinsdagmorgen in zijn woonplaats Kortenhoef overleden. Hij is 73 jaar geworden. Bosboom was al enige tijd ernstig ziek. Dat heeft een woordvoerder van de TROS dinsdagavond laten weten.

Wim Bosboom werd op 9 november 1928 geboren als zoon van een predikant uit het Gelderse plaatsje Gelselaar bij Borculo. Na zijn schooltijd werd hij reserveofficier bij de Koninklijke Marine. In ging Bosboom bij de Talens verffabrieken werken. Zijn belangstelling ging echter uit naar filmen en enige tijd later begon Bosboom als leerling-cameraman bij Multifilm.

Cameraman

Het toenmalige NTS-journaal nam hem vervolgens in dienst als cameraman. In 1960 vroeg de VARA hem voor de regie van de nieuwe actualiteitenrubriek Achter het Nieuws. Later zette hij de consumentenrubriek Koning Klant op.

Overstap

Begin jaren tachtig maakte Bosboom de in vele ogen vijandige overstap naar de TROS. De overloper zelf bleef er rustig onder: "Ik vertrek gewoon van de kleinste arbeidersomroep naar de grootste."

Bij de TROS maakte hij opnieuw een consumentenprogramma: Kieskeurig. Ook presenteerde hij de talkshow Hoe later op de avond en het radioprogramma Tros Nieuwsshow. De TROS benoemde hem uiteindelijk tot hoofd actualiteiten.

Verzet

In zijn eigen televisiecolumn Dat willen we even kwijt, dat hij ook na zijn pensioen in 1993 voortzette, vertegenwoordigde hij naar eigen zeggen de zwijgende meerderheid en zette zich af tegen politieke correctheid.

In een interview uit 1995 zei hij hierover: "Ik ga de man op straat niet kwalijk nemen dat hij zich niet kan uitdrukken op de manier zoals politici dat doen en omdat dit schijnbaar niet meer tot de nieuw afgesproken goede toon behoort."

De TROS zal een herinneringsprogramma over hem gaan uitzenden, maar wanneer die uitzending precies is, is nog onbekend.