AMSTERDAM - Nicole Kidman is een van de filmsterren die volgende maand een Oscar uitreikt. Dat heeft The Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekendgemaakt. Het is niet de eerste keer dat de Australische actrice op het podium in Los Angeles staat. In 2003 won ze zelf een Oscar voor haar rol van schrijfster Virginia Woolf in 'The hours'.

De 38-jarige Kidman speelde onder meer in de films 'Moulin Rouge', 'The others' en 'Dogville'. Ook de broers Owen en Luke Wilson, Jessica Alba en Morgan Freeman staan op de lijst met filmsterren die een Oscar uitreiken tijdens de ceremonie in Hollywood.

Sinds vorige maand is Kidman ambassadeur van Unifem, de tak van de Verenigde Naties die zich inzet voor de rechten van vrouwen. De filmster richt zich op geweld tegen vrouwen. Kidman is ook ambassadeur van het kinderfonds van de VN, Unicef.

De 43-jarige komiek Jon Stewart presenteert het filmprijzenfestijn op 5 maart. Vooral de Oscarkansen voor 'Brokeback mountain' van regisseur Ang Lee zijn hoog. De homo- en cowboyfilm is acht keer genomineerd voor een Academy Award, onder meer in de categorieën 'beste acteur', 'beste muziek' en 'beste film'. In die laatste categorie zijn verder 'Capote', 'Crash', 'Good night, and good luck' en 'Munich' genomineerd.