AMSTERDAM - Het nummer 'Laura' van de Volendamse zanger Jan Smit is genomineerd voor de Planet Internet Edison Award, de publieksprijs van de Edisons. Eerder deze maand werd de zanger al genomineerd voor de juryprijs, een Edison Music Award.

De Nederlandse muziekprijzen van de stichting Edison worden sinds 1960 uitgereikt voor muziek van bijzondere kwaliteit. Volgens de organisatie zijn de Edisons te vergelijken met de Amerikaanse Grammy's.

Voor de publieksprijs zijn zes Nederlandse en één buitenlandse artiest genomineerd. Naast Smit zijn dat onder anderen Lange Frans en Baas B, Guus Meeuwis en Anouk. De Roemeense band Akcent is genomineerd voor het nummer 'Kylie'. De stichting Edison kiest de genomineerden, maar het publiek bepaalt via internet de winnaar. Stemmen op de singles kan vanaf donderdag via de website van de Edison Awards.

Uitreiking

De publieksprijs wordt op 15 maart uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg. Dan worden ook de door de jury toegekende Edison Music Awards uitgereikt. Voor deze prijs zijn behalve Jan Smit, Guus Meeuwis en Daniël Lohues genomineerd in de categorie 'zanger nationaal'. Trijntje Oosterhuis, Tasha's World en Anouk maken kans op de Edison in de categorie 'zangeres nationaal'.

In de categorie 'nationale groepen' zijn Racoon, New Cool Collective en Pete Philly and Perquisite de kanshebbers. Pete Philly and Perquisite is ook genomineerd in de categorie 'nieuwe artiest'. De groep neemt het daarin op tegen Julian Thomas en De Jeugd van Tegenwoordig.

Nominaties

De Edisons zijn te verdienen in drie muzikale genres. Behalve de Edison Music Award voor popmuziek zijn er de Edison Jazz Award en de Edison Classical Music Award. De nominaties daarvoor worden later dit jaar bekendgemaakt.