VOLENDAM - Nog één tour en dan is het over en uit voor de Band Zonder Naam (BZN) uit Volendam. In juni 2007 staat de groep voor het laatst op het podium. Dat maakten de muzikanten woensdag bekend op een persconferentie.

Bassist Jan Tuijp lichtte tijdens de bijeenkomst het besluit toe. "Een tijd geleden vertelde Jan Keizer ons dat hij het na veertig jaar welletjes vond en dat hij wilde stoppen met BZN. Wij schrokken in eerste instantie wel, maar hebben respect voor zijn beslissing."

Zwaar

Keizer verklaarde al langer rond te lopen met het idee te willen stoppen. Het besluit viel hem zwaar. Nu zijn besluit algemeen bekend is, voelt Keizer zich opgelucht. "Het was een moeilijke beslissing. Maar nu weet iedereen het. De druk is van de ketel."

Carola Smit is blij dat ze nog anderhalf jaar de tijd heeft om aan het idee te wennen. Toch was ze niet verrast over het besluit van Keizer. "Ik wist dat hij er zo over dacht. Maar toen hij het zei, was het opeens wel heel definitief."

Palingsound

Volgens Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) is het einde van BZN meteen het einde van de palingsound. Van Kooten bedacht die term, die volgens hem past bij BZN en The Cats. "Jan Smit is toch van een geheel ander chapiter."

De TROS liet weten "groots en meeslepend" te gaan uitpakken in het afscheidsjaar van BZN. Omroepvoorzitter Karel van Doodewaerd: "Na veertig jaar is het nu NZB, Nederland zonder band. We verheugen ons op een superjaar. Het wordt een groots afscheid."

1966

BZN begon in 1966 als vijfmansformatie. In de loop der jaren wisselde de samenstelling van de band nogal eens. De Band Zonder Naam begon met Jan Veerman, Jan Tuijp, Gerrit Woestenburg, Evert Woestenburg en Cees Tol. Basgitarist Jan Tuijp is de enige die veertig jaar deel uitmaakt van de band. Opvallendste wijziging was dat zanger Jan Keizer de plaats van Jan Veerman innam.

BZN maakte niet vanaf het begin de muziek waar ze mee doorbraken. Het eerste geluid was totaal anders dan de gemakkelijk in het gehoor liggende palingsound. Enkele bescheiden hits daargelaten sloeg de hardrock uit de beginjaren niet echt aan. Met de nieuwe sound deed ook zangeres Annie Schilder haar intrede en niet zonder succes. De single Mon Amour bereikte nummer 1, een succes dat later werd herhaald met Pearlydumm.

Annie Schilder

In 1984 besluit Annie Schilder zich te richten op haar gezin en solocarrière. Carola Smit is haar opvolgster. Zij blijft tot het einde bij de band. BZN bracht in totaal ruim veertig albums uit.

Daar kwamen 54 singles uit voort. De band ontving Edison Music Award, de Gouden Harp, de Lifetime Achievement Award en koninklijke onderscheidingen voor vrijwel alle bandleden.

Toekomst

Waar de bandleden zich in de toekomst mee gaan bezighouden, is nog onduidelijk. Keizer gaat zich verder richten op zijn solocarrière. Hij hoopt op een rustiger bestaan. Smit wil samen met toetsenist Dick Plat verder in de muziek. "Misschien nog met meer oud-bandleden. Maar wat we gaan doen en hoe het gaat klinken, weet ik nog niet."

Tuijp heeft totaal andere plannen. Hij wil zich meer met zijn vliegschool bezig gaan houden. "Wat ik wil, is dat mijn kleinkinderen met opa in de lucht over de kop gaan."