AMSTERDAM - De Amerikaanse acteur Chris Penn is overleden aan een combinatie van een vergroot hart en het gebruik van verschillende medicijnen. Zijn dood is daarmee te wijten aan een ongeluk. Dat zegt lijkschouwer Craig Harvey. "Er is geen enkele aanwijzing dat er een andere oorzaak is." De jongere broer van acteur Sean Penn werd vorige maand dood gevonden in zijn huis in Santa Monica. Hij is 40 jaar geworden.

Volgens Harvey gebruikte Penn verschillende medicijnen, zoals promethazine en codeïne. Deze medicijnen kwamen vooral naar voren bij het onderzoek naar zijn dood. Promethazine kan worden gebruikt tegen misselijkheid en codeïne wordt onder meer gebruikt tegen hoesten.

Van een siroop met promethazine en codeïne is de mogelijk verslavende werking bekend, zegt Harvey. "We weten niet hoeveel en wanneer hij de medicijnen heeft genomen. We zullen de term 'wat als' vaak moeten gebruiken." Penns hart woog zevenhonderd gram bij zijn overlijden. Dat is een paar honderd gram meer dan het gemiddelde hart. Volgens de lijkschouwer gebruikte Penn geen hartmedicijnen.

Chris Penn speelde in tientallen films, zoals 'Footloose', 'Mulholland falls' en 'Rush hour'. Met zijn broer Sean was hij te zien in 'At close range' uit 1986. Chris brak in 1992 bij het grote publiek door met de rol van Eddie Cabot in 'Reservoir dogs' van Quentin Tarantino.