AMSTERDAM - Mary J. Blige houdt zich rustig en daar is ze trots op. Toen de Amerikaanse hiphopster nog aan alcohol en drugs verslaafd was, stond zij bekend als een lastige dame. Zij maakte schoon schip in 2001, toen de dood van zangeres Aaliyah bij een vliegtuigongeluk haar aan het denken zette.

"Er werd verteld dat ik een verschrikkelijk mens was", vertelt de 35-jarige Blige maandag aan de website Contactmusic, "dat ik ruzie zocht en interviewers uitschold. En alle verhalen zijn waar, want ik begreep de business niet." Blige noemt zichzelf nu 'een onwetend gek beest'.

Haar turbulente leven, inclusief mishandeling als kind, kan pas over 45 jaar worden nagelezen. Op haar tachtigste wil Blige haar autobiografie schrijven. Zij vindt jonge sterren die hun leven op papier zetten 'belachelijk'.

Blige brak in 1992 door met het album 'What's the 411', waarbij zij werd geholpen door Sean Combs, ook bekend als rapper Diddy. Hij gaf haar de bijnaam 'Koningin van de hiphop soul'. Blige scoorde in Nederland met een cover van het Stevie Wonder-nummer 'As' waarop ze met George Michael is te horen.