AMSTERDAM - Oprah Winfrey heeft donderdag een driejarig contract getekend met XM Satellite Radio voor het opzetten van een nieuw radiokanaal. De presentatrice ontvangt 46 miljoen euro voor het verbinden van haar naam aan de themazender Oprah & Friends.

Oprah & Friends wordt in september gelanceerd door de omroeporganisatie die radiokanalen via satelliet uitzendt. De zender van Oprah brengt programma's over fitness, gezondheid en lifestyle. Ook worden onderwerpen uit het tv-programma 'Oprah' uitvoerig belicht. De 51-jarige presentatrice is zelf wekelijks met een talkshow op Oprah & Friends te horen.

Half miljard euro

Het bedrag van 46 miljoen is een schijntje in vergelijking met wat concurrent Sirius Satellite Radio aan Howard Stern bood. De controversiële diskjockey tekende in januari voor 502 miljoen euro een contract dat hem voor vijf jaar aan de betaalzender verbindt. XM wil met het uitzenden van Oprah & Friends en liveverslagen van honkbalwedstrijden voorkomen dat abonnees naar Sirius overstappen.

Groei

In Amerika winnen omroeporganisaties die via de satelliet uitzenden langzaam terrein. Luisteraars hebben bij een abonnement op een satellietzender keuze uit tal van muziek- en nieuwszenders zonder reclameonderbrekingen. XM en Sirius vechten een verwoede strijd uit om nieuwe abonnees binnen te halen. Op dit moment is XM nog de grootste, met zes miljoen abonnees. Sirius zag zijn abonneebestand naar drie miljoen groeien nadat het in december Howard Stern had binnengehaald.