LOS ANGELES - De rockgroep U2 is woensdagavond in Los Angeles als grote winnaar uit de bus gekomen bij de uitreiking van de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. De Ierse formatie liet favorieten achter zich als Kanye West en Mariah Carey die beiden acht keer waren genomineerd. De rapper en zangeres wonnen net als zanger John Legend in drie categorieën.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De avond was met vijf onderscheidingen echter voor de formatie van Bono die in de belangrijkste categorieën won. "Dit is werkelijk een grote, grote avond voor onze band. Als u denkt dat dit naar ons hoofd zal stijgen, daar is het te laat voor", aldus zanger Bono.

Met het album 'How to Dismantle an Atomic Bomb' won U2 categorieën beste album en beste rockalbum. Het nummer 'Sometimes You Can't Make It on Your Own' werd gekozen als beste nummer van het jaar. Met 'City of Blinding Lights' won de groep ook in de categorie beste rocknummer.

Troostende woorden

Bono had woensdagavond in de Californische stad troostende woorden over voor de verliezers. "Mariah je zingt als een engel. Kanye jij bent de volgende", aldus de Ier. West, die recentelijk nog tourde met U2 won onder meer de prijs voor beste rap-album.

Mariah Carey, die in 1990 voor het laatst een Grammy won, greep naast de prijs voor beste album en moest zich tevreden stellen met onderscheidingen in minder belangrijke categorieën.

Kelly Clarkson

John Legend ging woensdag naar huis met het beeldje voor beste nieuwe artiest. Kelly Clarkson, de winnares van de eerste editie van de Amerikaanse Idols, won met 'Breakaway' de prijs voor beste popalbum. Het nummer 'Since U been Gone' bracht haar de Grammy voor beste popzangeres. De prijs voor beste single ging naar de punkrock formatie Greenday.