DETROIT - Het optreden van de Rolling Stones in de rust van de Super Bowl in Detroit op zondag 5 februari wordt een staaltje topsport van de producenten. In de rust van de finale American Football tussen de Pittsburgh Steelers en Seattle Seahawks krijgt de legendarische Britse popgroep twaalf minuten om een paar tophits ten gehore te brengen.

De producenten hebben zes minuten de tijd voor het optreden om de muziekstellage op te bouwen: 27 ton licht en geluid. Na de songs van Mick Jagger hebben zij weer net zo weinig tijd om de boel weer af te breken.

Het optreden van de Rolling Stones wordt, net als de footballmatch, een van de meest bekeken gebeurtenissen van het jaar in de Verenigde Staten. Tientallen miljoenen Amerikanen, die werk en vrijetijdbesteding opzij zetten, kijken naar de Super Bowl.

Volkslied

De finale wordt voorafgegaan door een optreden van Stevie Wonder, legende van Motown Music. Aretha Franklin zal voor het begin van de wedstrijd het Amerikaanse volkslied zingen.

Het is niet voor het eerst dat een buitenlandse band in de rust van de Super Bowl het publiek moet vermaken. In 2002 nam de Ierse band U2 deze taak voor zijn rekening.

Janet Jackson

De muziekoptredens tijdens de Super Bowl zijn inmiddels ook legendarisch geworden. In 2004 trad Janet Jackson op. Tijdens een heftig stuk muziek en dans toonde zij - gewild of ongewild - een blote borst. Amerika stond op zijn kop.