HANOI - De voormalige Britse rockster Gary Glitter (61) moet op 20 februari voor de provinciale rechtbank van Ba Ria-Vung Tau verschijnen om zich te verantwoorden wegens seksueel misbruik van minderjarigen. De zanger zal als 'een gewone crimineel' worden behandeld, zei de president van de rechtbank, Nguyen Van Co, vrijdag.

Glitter, die eigenlijk Paul Francis Gadd heet, wordt ervan verdacht twee Vietnamese meisjes van elf en twaalf jaar seksueel te hebben misbruikt. Op dergelijke vergrijpen staat in Vietnam drie tot zeven jaar celstraf. De aanklager wilde Glitter eigenlijk vervolgen voor kinderverkrachting, waarop de doodstraf staat, maar daarvoor kon hij niet voldoende bewijs vinden.

Engelse les

De zanger ontkent dat er sprake is van seksueel misbruik. Hij zegt dat hij de meisjes alleen maar Engelse les heeft gegeven. Zijn advocaat heeft er bij hem op aangedrongen tijdens de rechtszaak te bekennen omdat dat tot een lagere straf zou kunnen leiden.

Glitter is in 1999 in Groot-Brittannië veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. Toen hij vrijkwam, vertrok hij naar Cuba en later vestigde hij zich in Cambodja. In 2002 werd hij dat land uitgezet omdat hij zou samenwonen met een minderjarig meisje.

Daarna ging hij in Vietnam wonen, waar hij in november werd aangehouden. Sinds die tijd zit hij in hechtenis. Hij heeft de families van de meisjes 4000 dollar betaald, die in ruil daarvoor hebben gevraagd de rechtszaak niet te laten doorgaan.