AMSTERDAM - Een wisseling van de wacht in het walhalla van de stand-up comedy in Nederland. Na vijftien jaar legt Raoul Heertje zijn functie als artistiek leider van de Comedytrain en Toomler neer. Hij is woensdag opgevolgd door Jan Jaap van der Wal.

De Comedytrain introduceerde in de jaren '90 stand-up comedy in Nederland. Thuishonk van het collectief Toomler, onder het Hilton hotel in Amsterdam, werd het middelpunt van de stand-up comedy. De Comedytrain bestaat uit bijna veertig komedianten, van wie het merendeel ook een eigen carrière heeft als cabaretier. Zij treden afwisselend op in Toomler met stand-up comedy-acts, maar ook met bijvoorbeel live commentaar bij voetbalwedstrijden.

Het thuishonk biedt daarnaast een podium voor nieuw talent. Jan Jaap van der Wal kwam zo binnen. "Als 17-jarig broekie werd ik aangenomen bij Comedytrain en ik ben dus inmiddels al weer negen jaar lid." Van der Wal wordt bij zijn nieuwe taak ondersteund door Theo Maassen, Hans Teeuwen en Eric van Sauers. Raoul Heertje gaat zich op zijn eigen carrière richten.