AMSTERDAM - De 29-actrice Carice van Houten is volgens de redactie van het tijdschrift ELLE de meest stijlvolle Nederlandse celebrity. De zogeheten ELLE Personal Style Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een bekende Nederlandse vrouw die door haar manier van kleden blijk geeft van een goede smaak en eigen stijl.

Van Houten moest het opnemen tegen Yasmine Allas, Hadassah de Boer, Daphne Bunskoek, Barbara Karel, prinses Mabel, Birgit Schuurman en Sylvana Simons. Hoofdredacteur Cécile Narinx stelt dat er een sterk deelnemersveld was. "Alle acht de kandidaten zijn sterk, maar tegelijkertijd divers. Zijn er - passend bij ELLE - immers grotere tegenpolen denkbaar dan prinses Mabel en Birgit Schuurman?", constateert Narinx.

Uiteindelijk is er gekozen voor Carice van Houten; de vrouw die door haar manier van kleden, haar persoonlijkheid en creativiteit het tijdschrift ELLE het meest belichaamt, meent de redactie. "Ze volgt de mode op de voet, maar niet slaafs, en zoekt eruit wat bij haar past. Ze draagt met verve designerjurkjes, maar weet ze eigen te maken met vintage vestjes, tasjes en strikjes - zonder hulp van professionele stilisten, en dat vinden we een compliment waard. Ze is meisje, vrouw en vamp ineen."

Vorig jaar werd Wendy van Dijk uitgeroepen tot stijlvolste vrouw; toen nog door de lezers van het tijdschrift die met de keuze op Van Dijk de redactie enigszins verraste. Cara Schiffeler, hoofd-mode bij ELLE: "Wij willen het toch graag in eigen hand houden omdat wij als geen ander weten hoe de ELLE-vrouw eruit ziet en wat voor uitstraling die moet hebben."