ARNHEM - Emile Ratelband heeft dinsdag een kort geding over een aan hem opgelegd spreekverbod gewonnen. Een vrouw uit Duivendrecht eiste 100.000 gulden van hem omdat hij haar, ondanks een verbod van de Amsterdamse rechter, in radio- en televisieprogramma's zou hebben uitgemaakt voor prostituee.

Om te voorkomen dat de vrouw dit geld zou innen, had de entertainer bij de rechtbank in Arnhem een kort geding tegen haar aangespannen. Met succes, want de rechter heeft de vrouw niet alleen verboden het geld te innen. Ook wacht haar een dwangsom als zij dit verbod toch overtreedt. Bovendien moet zij de proceskosten betalen.

De rechter in Amsterdam verbood Ratelband in juni 1999 om in de media te beweren dat de vrouw uit Duivendrecht een prostituee is. Voor iedere overtreding moest Ratelband een dwangsom van 25.000 gulden betalen.

Volgens de vrouw heeft Ratelband het rechtelijk verbod tot zeker viermaal overtreden. Dat zou onder meer zijn gebeurd in het RTL4-programma 'Heb ik dat?' en het radioprogramma 'Jensen' in de ochtend van Veronica.

De grens van het toelaatbare

Volgens rechter mr. H. Wammes heeft Ratelband tijdens radioprogramma's op de grens van het toelaatbare gebalanceerd, maar heeft hij haar naam geen enkele keer genoemd. Bovendien heeft de vrouw volgens de rechter zelf ook de publiciteit gezocht door in een televisieprogramma van RTL4 zichzelf met naam aan het publiek te presenteren.