Recordaantal films dingt mee naar Oscar

LOS ANGELES - Niet minder dan 311 films dingen mee naar de Oscar voor de beste film, die in maart wordt uitgereikt. Dat hebben de organisatoren van de Oscar-uitreiking woensdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in 32 jaar dat er meer dan driehonderd mededingers zijn. De stijging van het aantal deelnemende films ten opzichte van vorig jaar is 16,5 procent.

De Oscarnominaties, die de lijst van mededingers naar het felbegeerde beeldje terugbrengen tot vijf, worden op 31 januari bekendgemaakt. De winnaar wordt onthuld op een galafeest in Los Angeles op 5 maart.

De Nederlandse film Bluebird van Mijke de Jong werd ruim twee weken geleden geweigerd als Nederlandse inzending voor de Oscars. De organisatie van de Amerikaanse filmprijzen maakte toen bekend dat Bluebird niet aan de eisen voldeed. De film was op de televisie vertoond voordat hij in de bioscoop ging draaien en dat is volgens de Oscar-reglementen verboden.

Dat de ingestuurde filmversie volgens de producent anders is dan de televisieversie ging er bij de organisatie niet in. Nederland is door de diskwalificatie niet vertegenwoordigd bij de Oscars.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie