'RTL-medium haalt informatie van internet'

HILVERSUM - RTL-medium Robbert van den Broeke is een fantast en maakt zich schuldig aan kijkersbedrog. Dat schrijft hoofdredacteur Rob Nanninga van het blad Skepter op de website van stichting Skepsis. Volgens de stichting, die paranormale beweringen en pseudowetenschap onderzoekt, verkrijgt het medium zijn informatie niet door zijn paranormale gaven, maar haalt hij het van internet.

De 25-jarige Van den Broeke is medium van het RTL-programma 'Er is zoveel meer' en ging in de uitzending van 18 december op bezoek bij een vrouw, wier man zelfmoord had gepleegd. Hij kwam volgens Skepsis met informatie over de vrouw uit haar vorige leven die hij van internet haalde.

'Genverbrander'

Tussen 1793 en 1823 heette de vrouw, volgens het medium, Hillegien Rozeboom. Haar man was 'genverbrander'. Met die informatie zocht Skepsis op internet en vond daar Hillegien en haar man. Het vreemde beroep heeft echter nooit bestaan, aldus Skepsis.

In het woord genverbrander is een 'e' weggevallen. Door de typefout had op de website geneverbrander moeten staan, oftewel jeneverstoker.

"Uit het feit dat hij het over genverbrander had, blijkt dat hij zijn informatie van het web haalde, waarschijnlijk via een browser. Hij hoorde het vast niet van een geest die jenever als 'genver' uitsprak", aldus Nanninga op de website. Volgens de stichting is dit niet de enige keer dat Van den Broeke zijn informatie van een website haalt.

Het programma 'Er is zoveel meer' is de eerste productie van House of Television, het productiebedrijf van presentatrice Irene Moors. Van den Broeke was eerder al te zien in het RTL-programma 'Life and Cooking'.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie