AMSTERDAM - Het voetbalstadion in het Oostenrijkse Graz, dat de naam 'Arnold Schwarzenegger Stadion' droeg, heet sinds zondagnacht gewoon weer 'Stadion Graz-Liebenau'. Op verzoek van de gouverneur van Californië is zijn naam van de stadionsgevel verwijderd en heeft de gemeente dinsdag ook zijn naam van haar officiële website weggehaald.

Schwarzenegger bleef op die manier zijn critici voor. De Groenen in de gemeenteraad van Graz waren namelijk een actie begonnen om alle verwijzingen naar 'Arnie' te schrappen vanwege diens weigering de terechtstelling van de moordenaar Stanley 'Tookie' Williams te voorkomen.

Oostenrijk is tegen de doodstraf en dat geldt speciaal voor de inwoners van Graz, die prijs stellen op de leuze 'Stad van de Mensenrechten'. Een meerderheid van de gemeenteraad zou er vóór zijn geweest Schwarzeneggers naam van het stadion te wissen. De naam was er in 1997 aan toegevoegd om Schwarzenegger, die in 1947 in het nabijgelegen dorp Thal werd geboren, te eren.

Gratie

Schwarzenegger oordeelde op 13 december dat de voor vier in 1979 gepleegde moorden ter dood veroordeelde Williams mocht worden geëxecuteerd. Oostenrijkse en Amerikaanse mensenrechtenactivisten hadden er op aangedrongen dat Williams gratie zou krijgen, omdat hij in de gevangenis tot inkeer was gekomen.

Schwarzenegger zei het gratieverzoek onder andere te hebben geweigerd omdat hij twijfelde aan de oprechtheid van Williams, die in de gevangenis een aantal jeugdboeken schreef waarin hij ageerde tegen straatbendes en geweld.