UTRECHT - "Ik sta te trillen op mijn benen", zei 3FM-dj Giel Beelen toen hij en zijn collega's Wouter van der Goes en Gerard Ekdom na zes dagen het Glazen Huis op de Neude in Utrecht mochten verlaten. De heren mochten niet eten en waren onafgebroken op de radio voor het goede doel: Red een kind in Congo. De actie was niet voor niks, want in totaal werd meer dan 2 miljoen euro opgehaald.


Foto: Chris Heijmans l De drie dj's mochten zaterdagmiddag om iets voor 16.00 uur het huis verlaten, onder grote belangstelling op de Neude

De luisteraars van 3FM brachten 1.203.549 euro op voor de actie van het Rode Kruis in Congo en de Nederlandse regering doneerde ook een miljoen euro aan de actie. Het bedrag gaat nog hoger worden, want nog niet alle donaties van de luisteraars waren zaterdagmiddag verwerkt.

Appel

De drie dj's mochten zaterdagmiddag om iets voor 16.00 uur het huis verlaten, onder grote belangstelling op de Neude. Op het podium kregen ze alledrie een appel. Hun eerste vaste voedsel sinds maandagochtend 9.00 uur. "Wat gaat er nu door je heen?", werd aan Ekdom gevraagd. "Een appel", antwoordde hij genietend.

Met de actie werd geld opgehaald door middel van het aanvragen van plaatjes, sms-boodschappen en er werden diensten en producten geveild. Het meeste geld leverde de eigen billboardactie op: ruim 6 ton.

2004

Het Glazen Huis werd vorig jaar ook bewoond door drie dj's van 3FM, toen 'woonde' Claudia de Breij in plaats Gerard Ekdom in het huis. In 2004 werd ruim negen ton opgehaald voor Darfur. Het Rode Kruis hoopt dat het huis volgend jaar weer bewoond wordt. "Er zijn nog zo veel meer stille rampen zoals in Congo, waar weinig tot geen aandacht voor is", aldus Julie Verhaar van het Rode Kruis.

Bezoek

De dj's gingen maandag het huis in. De hele week is er veel bezoek geweest van bekende mensen zoals Marco Borsato, Youp van 't Hek, Emile Ratelband en zaterdagmiddag kwam Gerard Joling de heren nog een steuntje in de rug geven. Imca Marina was ook present, zij trouwde mensen in het huis. De opa van Giel Beelen kwam ook langs om geld op te halen.

Jamie Lidell

In totaal werden er 25.271 plaatjes aangevraagd. Multiply van Jamie Lidell werd het meest aangevraagd, 236 keer. Op nummer twee kwam U2 met One, deze plaat stond vorig jaar op nummer een. Het aantal verstuurde sms-berichten kwam uit op 52.000. Een bedrijf doneerde 15.000 euro om het nummer Mama van Genesis te horen.

Duizelig

De actie was erg zwaar. Vrijdagavond zaten de dj's er goed doorheen. "Als je zo lang niet eet, word je duizelig, krijg je hoofdpijn en kan je je niet meer concentreren", zegt Verhaar. "Je moet ook niet meteen flink gaan eten. Giel Beelen had dat vorig jaar wel gedaan en heeft daar flink last van gehad."