LONDEN - De Britse kroonprins Charles overweegt serieus zijn naam te veranderen als hij de troon bestijgt. De naam Charles wordt namelijk geassocieerd met een van de bloedigste periodes uit de geschiedenis van de Britse monarchie. Dat berichtte het dagblad The Times zaterdag.

De krant sprak met enkele goede vrienden van de prins. Die gaan ervan uit dat hij zal voorstellen als koning George VII te regeren, en niet als Charles III. Op deze wijze zou hij ook zijn grootvader George VI willen eren, die een van de geliefdste Britse monarchen van de vorige eeuw was. George is de vierde en laatste doopnaam van de Britse kroonprins.

Burgeroorlog

Charles I heeft de twijfelachtige eer de enige Britse koning te zijn die ter dood is gebracht. Met zijn onthoofding in 1649 kwam een voorlopig einde aan de bloedige burgeroorlog die het land al zeven jaar teisterde. Daarna was het Britse Rijk korte tijd een republiek onder leiding van Oliver Cromwell.

Charles II, de zoon van Charles I, kwam in 1660 na achttien jaar ballingschap op de troon maar stond vooral bekend als een notoire vrouwenverslinder. De latere troonpretendent Bonnie Prince Charlie (1720-1788), die door zijn aanhangers koning Charles III werd genoemd, was een katholiek, en heeft bovendien de nodige zinloze en bloedige veldtochten op zijn naam staan.

Het is niet uitzonderlijk dat een Britse vorst een andere naam aanneemt bij het bestijgen van de troon. Koningin Victoria, die vanaf 1837 regeerde, heette eigenlijk Alexandrina. Van de laatste zes vorsten zaten er slechts twee onder hun geboortenaam op de troon. Ook George VI, de vader van de huidige koningin Elizabeth II, veranderde zijn naam. Hij werd gedoopt als prins Albert.