UTRECHT - De 3FM-dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes merken dat het spreekwoord 'de laatste loodjes wegen het zwaarst' wel degelijk waar is. Zaterdagmiddag eindigt hun actie Red een kind in Congo, vrijdagavond zaten ze er inmiddels flink doorheen. De drie dj's verblijven sinds maandagochtend in het Glazen Huis in Utrecht, zonder eten.

De deuren van het huis sloten maandagochtend om 09.00 uur. Sinds die dag eten ze niet meer en zijn ze onafgebroken op de radio. Zaterdagmiddag om 16.00 uur mogen ze het huis verlaten.

"Als je zo lang niet eet, word je duizelig, krijg je hoofdpijn en kan je je niet meer concentreren", zet Julie Verhaal van het Rode Kruis. Op 3FM is het geld dat wordt opgehaald voor het Rode Kruis, bestemd voor Congo.

Een tussenstand is vrijdagavond niet gemeld, donderdag stond de teller op 414.552 euro. Vorig jaar voerden 3FM en het Rode Kruis een gezamenlijke actie voor Darfur. Ruim 9 ton werd destijds opgehaald. Luisteraars kunnen via de telefoon en sms plaatjes aanvragen.

Vorig jaar

Mama van de band Genesis leverde tot nu toe het meeste geld op, namelijk 15.000 euro. U2 met One en Love you more van Racoon worden het meeste aangevraagd. In totaal waren vrijdagavond al bijna 30.000 sms-berichten gestuurd en 17.000 platen aangevraagd. Dat zijn er al 2000 meer dan tijdens de gehele actie vorig jaar.

"Ik merk dat mensen echt heel betrokken zijn bij de actie", zegt Verhaar. Ze was aan het begin van de actie bang dat het animo minder was omdat het voor het tweede jaar is. "Ik merk wel dat de waarde van de giften lager is, maar de reacties zijn nog steeds hartverwarmend."

Getrouwd

Behalve met plaatjes, halen de dj's ook geld op met het veilen van diensten en artikelen. Donderdag werd een stel door Imca Marina getrouwd in het huis en zaterdagmiddag gaat Freek de Jonge de meubels uit het Glazen Huis veilen.