HILVERSUM - Producent Endemol stapt naar de rechter na een publicatie in dagblad De Telegraaf van dinsdag over fraude met het televisieprogramma Big Brother. In het gewraakte artikel zegt voormalig Big Brother-bewoner Gert Jan de Boer dat niet de kijker maar Endemol het verloop van het televisieprogramma bepaalt.

Endemol spant tegen de oud-bewoner en de krant een kort geding aan, zo maakte de producent dinsdagavond bekend. "Ik heb draaiboeken van rechtstreekse uitzendingen gekregen van medewerkers van Endemol waaruit blijkt dat al dagen van tevoren vaststond wie in het huis mocht blijven wonen", zegt De Boer in De Telegraaf. Bovendien, zo verklaarde De Boer "worden kandidaten die goed scoren bewust onderaan in de ranking geplaatst om kijkers te stimuleren zo veel mogelijk te bellen. Dat is puur kijkersbedrog".

Schade

De producent van het televisieprogramma spreekt de aantijgingen tegen en wil voor de grote finale van het televisieprogramma donderdag aantonen "dat Big Brother eerlijk verloopt en dat alleen de stemmen van de kijkers de einduitslag bepalen". Het bedrijf voelt zich in zijn goede naam aangetast en loopt schade door de beschuldigingen.

Endemol wil via het kort geding afdwingen dat De Boer verklaart dat de beschuldigingen niet waar zijn. Ook wil het bedrijf "duidelijk krijgen dat de gewekte suggestie door De Telegraaf onvoldoende is onderzocht en niet is gebaseerd op betrouwbare informatie".