AALSMEER - Producent Endemol fraudeert bij de stemming van het populaire tv-programma Big Brother. Dat stelt de voormalige deelnemer Gert-Jan de Boer aan het programma dinsdag in De Telegraaf.

De 37-jarige man, die in 2001 in het Big-Brotherhuis woonde, stelt stukken in handen te hebben waaruit zou blijken dat niet de kijker maar Endemol het verloop van het programma bepaalt. Hij wil aangifte doen tegen de producent.

"Ik heb draaiboeken van live uitzendingen gekregen van medewerkers van Endemol waaruit blijkt dat al dagen van tevoren vaststond wie in het huis mocht blijven wonen", zegt De Boer in De Telegraaf. Volgens hem moet minister Donner van Justitie keihard ingrijpen om een einde te maken aan "het gesjoemel" tijdens uitzendingen. Daarin wordt het publiek opgeroepen via sms'jes en een telefoonnummer massaal zijn stem uit te brengen.

Kijkersbedrog

De Boer zegt tevens ontdekt te hebben dat er zogeheten lijstduwers worden benoemd. "Kandidaten die goed scoren worden bewust onderaan in de ranking geplaatst om kijkers te stimuleren zo veel mogelijk te bellen. Dat is puur kijkersbedrog", aldus De Boer tegenover het dagblad. In 2001 zou niet Sandy maar hij volgens de computertellingen zijn uitgeroepen tot winnaar.

"Maar dat kwam Endemol slecht uit vanwege andere belangen." Uit een brief van notariskantoor Schoemakers Reijnen & Takken uit Hoofddorp, die De Boer in handen kreeg, zou tevens blijken dat er geen notarieel toezicht plaatsvindt tijdens de cruciale finalerondes. Daarin zou het notariskantoor, volgens de Ex-Big Brother, alleen bij de kijkersprijs van de bel- en sms-winnaar betrokken te zijn en niet bij het stemmen op kandidaten.

Endemol

Endemol ontkent in De Telegraaf dat er geknoeid wordt bij het programma. "Wij verloochenen onze kijkers niet. Daarvoor maak je geen televisieprogramma's", aldus Endemol-directeur Paul Römer.