BRUSSEL - Ruim vier op de vijf Belgen willen dat hun koning Albert zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël erkent. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling in opdracht van de Vlaamse commerciële zender VTM.

In totaal zei 83,3 procent van 1010 ondervraagde Belgische burgers dat zij vinden dat kunstenares Delphine Boël op het paleis van Laken ontvangen moet kunnen worden om een definitieve erkenning als dochter te krijgen. Het bestaan van een buitenechtelijk kind van Albert kwam in 2001 aan het licht. De nu bijna veertigjarige vrouw werd verwekt bij een dame uit adellijke kringen en naderhand erkend door haar latere echtgenoot, een nazaat van het Waalse staalimperium Boël.

Ongenoegen

Het hof van Laken heeft het bestaan van de lange tijd in Londen woonachtige Delphine altijd ontkend. Haar moeder uitte onlangs op de Franstalige commerciële zender RTBF haar ongenoegen over het feit dat haar dochter nooit is ontvangen door haar natuurlijke vader Albert.

Sympathiek

Uit de peiling blijkt verder dat slechts een op de twintig Belgen kroonprins Filip echt sympathiek vindt. Zijn buitenissige broer Laurent, die zich inzet voor het milieu en dierenrechten, wordt door 30 procent van de ondervraagden als meest sympathiek lid van de koninklijke familie gezien.

Wel denkt 40,1 procent van de Belgen dat hij absoluut ongeschikt is om koning te worden. Laurent is negende in lijn om ooit in de voetsporen van zijn vader Albert te treden.