SANYA - Miss IJsland, Unnur Birna Vilhjalmsdottir, is zaterdag gekroond tot Miss World 2005. Miss Mexico, Dafne Molina Lona, mag zichzelf de één na mooiste ter wereld noemen en miss Puerto Rico, Ingrid Marie Rivera Santos, werd derde. De verkiezing vond dit jaar plaats in Sanya, een badplaats in het zuiden van China.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De show werd uitgezonden in 207 landen en is door meer dan twee miljard mensen bekeken. Het programma was voorzien van een Chinees tintje. Traditionele Chinese danseressen traden op en de Chinese presentatrice Angela Chow presenteerde het evenement samen met de Brit Tim Vincent.

Het was de eerste keer dat kijkers uit meer dan tweehonderd landen konden stemmen op hun favoriete kandidate in de finale. Daarmee was het de grootste 'sms-stemming' ooit gehouden. Omdat de stemmende landen nogal in omvang en inwoners verschillen, werd bij ieder land uitgegaan van een gemiddelde.

Nederland werd dit jaar vertegenwoordigd door de 23-jarige Volendamse Monique Plat. Ze haalde de finale niet. In totaal zijn twee Nederlandse missen gekroond tot de mooiste van de wereld. In 1959 won Corine Rottschaffer en in 1962 werd Catharina Lodders Miss World. De internationale missverkiezing bestaat sinds 1951.

Engeland was op de Miss World-verkiezing voor het eerst vertegenwoordigd door een moslima, de van oorsprong Oezbeekse Hammasa Kohistani (18). Moslimextremisten hebben haar met de dood bedreigd wegens haar deelname aan de schoonheidscompetitie, zo meldde de BBC.

In Nigeria kwamen drie jaar geleden circa 250 mensen om het leven bij protesten tegen de Miss World-verkiezing.