LONDEN - In heel de wereld is donderdag herdacht dat het precies 25 jaar geleden is dat ex-Beatle John Lennon werd vermoord. Vooral in Liverpool, waar de Beatles begonnen, stonden fans stil bij zijn dood.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Honderden witte ballonnen werden in de Noord-Engelse stad opgelaten. Bij het Lennon-standbeeld tegenover de Cavern Club, waar de Beatles in hun begintijd enkele malen optraden, zijn bloemen gelegd. In een kerk werd een speciale dienst voor de vermoorde zanger gehouden.

Erfenis

Burgermeester Alan Dean van Liverpool, de geboortestad van Lennon, zei dat "hij een inspiratie is voor jongeren uit de arbeidersklasse over de hele wereld". Britse kranten, radio- en televisiezenders staan eveneens uitgebreid stil bij de muzikale erfenis van Lennon en de vredesboodschap hij tijdens zijn leven heeft verspreid.

Onder anderen Paul Weller, Lulu en Jamie Cullum geven in de Abbey Road studio's in Londen een concert, meldde de BBC. Andere artiesten die meedoen, zijn onder meer Badly Drawn Boy, Sugababes en Katie Melua.

Kaarsen

In New York verzamelen zich donderdagavond honderden fans in het Central Park om precies op het tijdstip van zijn dood kaarsen aan te steken. Lennon werd om tien voor elf voor zijn huis aan het park doodgeschoten door de geesteszieke Mark Chapman.

War Child

Dertig Nederlandse artiesten geven in de Amsterdamse Melkweg hun medewerking aan 'Give peace a chance - ode aan John Lennon'. De opbrengst van de avond gaat naar War Child, de organisatie die zich inzet voor kinderen in (voormalige) oorlogsgebieden.

Yoko Ono

Over de nalatenschap van Lennon is behoorlijke onenigheid. Cynthia Lennon, zijn eerste vrouw, zegt dat Yoko Ono zich de erfenis van Lennon heeft toegeëigend. In oktober verschenen de memoires van Cynthia Lennon onder de titel 'John'. Veel Beatle-fans denken dat Ono het uiteenvallen van de band heeft veroorzaakt.