LOS ANGELES - Mel Gibson werkt aan een miniserie over het leven van de Nederlandse Flory van Beek. De joodse vrouw overleefde vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog een scheepsramp en zat drie jaar lang ondergedoken in Amersfoort.

Gibsons productiebedrijf baseert de vier uur durende miniserie op de memoires van Van Beek die, inmiddels begin tachtig, in de Verenigde Staten woont. Het project voor het Amerikaanse tv-netwerk ABC is volgens de krant The New York Times van woensdag nog in een vroeg stadium. Het is dan ook nog niet zeker of het wordt afgerond.

Autobiografie

Van Beeks autobiografie Flory kwam in 1998 in de Verenigde Staten uit. Op 5 mei (Bevrijdingsdag) 2000 werd het in een Nederlandse vertaling op de markt gebracht.

De jonge vrouw probeerde in november 1939 uit angst voor de dreiging van Hitler met haar Duits-joodse vriend Felix naar Chili te vluchten. Hun schip liep voor de Engelse kust op twee Duitse mijnen en zonk binnen enkele minuten. "Zo dobberden we in de vrieskou tussen de lijken en de zwaargewonden een tijd op zee, de wanhoop nabij", vertelde ze dit najaar het blad Aanspraak van de Pensioen en Uitkeringsraad. Uiteindelijk viste de Britse marine de gewonde Flory en haar vriend uit zee.

Bombardement

Op 2 mei 1940 werd het duo teruggestuurd naar Nederland, waar zij het bombardement op Rotterdam overleefden. Tijdens de oorlogsjaren bood het verzet in Amersfoort het echtpaar onderdak. Flory en haar man Felix overleefden de oorlog, maar de nazi's vermoorden in concentratiekampen wel veel andere familieleden, onder wie haar moeder. In 1948 verlieten zij Nederland alsnog. Uit angst voor de Koude Oorlog emigreerde het duo naar de Verenigde Staten.

Gibson

Gibsons houding tegenover joden werd vorig jaar door joodse groeperingen in de Verenigde Staten in twijfel getrokken omdat zijn kaskraker The Passion of the Christ antisemitisch zou zijn. Ook ontkende zijn vader het bestaan van de Holocaust. Gibson heeft zich daarvan volgens sommige Amerikanen onvoldoende gedistantieerd.

In een reactie vertelde Van Beek de Times dat ze The Passion of the Christ nooit heeft gezien en Gibson niet kent. "Alles wat ik weet is dat hij een onwankelbaar katholiek is, en de mensen die onze levens spaarden waren ook katholiek", aldus Van Beek. "Ik respecteer ieders geloof."