Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Emile Ratelband neemt het op voor Osama Bin Laden

RIJSWIJK - De zelfbenoemde positiviteitsgoeroe Emile Ratelband ziet terroristenleider Osama Bin Laden als een verlicht denker. Hij zegt dat in een interview in het christelijke jongerenblad X[ist] in Christ dat zaterdag verschijnt.
Door ANP

"Het werk van Bin Laden is gerechtvaardigd. Hij heeft ons gewaarschuwd en die waarschuwing hebben wij in de wind geslagen", zegt Ratelband. De terreuracties van 11 september 2001 passen volgens hem in het "goddelijke plan" van Bin Laden. "We hebben het aan onszelf te danken dat zijn mensen de Twin Towers in vlogen."

Theo van Gogh

De moord op Theo van Gogh vindt hij vreselijk. Maar ook zoiets moet je volgens Ratelband in een breed perspectief zien. "Rek de tijd eens op. Hoe vaak praten wij nog over Pim Fortuyn? Dat is alweer drie jaar geleden. Over vijftien jaar is iedereen het vergeten." Volgens de goeroe van het positivisme komt dat doordat uit vreselijke gebeurtenissen iets voortkomt dat nodig is voor de ontwikkeling van een land, bedrijf of individu.

'Lekker ding'

In 2001 zorgden uitspraken van de actrice Georgina Verbaan over de terrorist Bin Laden voor nogal wat commotie. In een interview met het weekblad Nieuwe Revu noemde ze hem 'een lekker ding'. "Het is dat ie een wacko is, maar hij lijkt me een stuk interessanter dan Bush."

Verbaan zei later "heel erg geschrokken" te zijn van de reacties op dat interview. De journalist zou het artikel vooraf niet aan haar hebben laten lezen.

Het artikel in het decembernummer van X[ist] in Christ is volgens hoofdredacteur H. Kamsteeg wel geautoriseerd door Ratelband. De man achter de kreet 'Tsjakkaaa' gaat volgende week dinsdag op de website van het jongerenblad in discussie over zijn uitspraken.

Aanbevolen artikelen