LONDEN - In een niet eerder uitgezonden interview met John Lennon onthult hij de donkere kant van The Beatles tijdens hun tournees. "Als je geen groupies had, ging je naar de hoeren", zegt Lennon in het interview dat in december 1970 werd afgenomen, acht maanden nadat de band besloot uit elkaar te gaan.

"Er zijn foto's van mij genomen toen ik op mijn knieën uit bordelen in Amsterdam kwam", aldus Lennon. De foto's zijn volgens de zanger nooit openbaar gemaakt om 'grote schandalen' te voorkomen. Interviewer en oprichter van het tijdschrift Rolling Stone, Jann Wenner, meent dat Lennon op zijn eerlijkst was tijdens het interview.

De zanger, die op 8 december 1980 werd doodgeschoten, vergeleek het leven van The Beatles met het leven in het oude Rome. "Het leven waar we onze huizen en auto's hebben, minnaressen en vrouwen, kantoormeisjes en feesten, drank en drugs."

Ook bekritiseert Lennon in het interview zijn bandgenoot Paul McCartney. "We kregen er genoeg van om bandleden van Paul te zijn nadat onze manager overleed. Paul nam het over en nam zogenaamd de leiding op zich. Wat is leiden als je rondgaat in cirkels?"

Het interview wordt zaterdag om 20.00 uur uitgezonden op BBC Radio 4.