AMSTERDAM - Zangeres Maud, meidengroep Treble en popband Behave zijn dit jaar de kandidaten die deelnemen aan het Nationaal Songfestival. Dat maakte de NOS dinsdag bekend.

De omroep kiest er in 2006 niet voor om een flink aantal deelnemers via diverse voorrondes te laten strijden, maar laat de drie geselecteerden in een één uitzending uitmaken wie wordt afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival in Athene.

Grieks karakter

Die eindstrijd in de Griekse hoofdstad heeft plaats op 18 (voorronde) en 20 (finale) mei. Het Nederlandse Songfestival is op 12 maart en komt vanuit de Amsterdamse Music Hall. De avond wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw en zal volgens hem een Grieks karakter krijgen door druivenranken te bouwen en de Sirtaki te dansen. "En misschien gaan we ook nog wel met bordjes gooien", aldus de VARA-presentator dinsdag.

Maud Mulder is bekend van haar deelname aan Idols 2. Daarna begon ze een eigen carrière als zangeres. Meidengroep Treble scoorde in 2004 de nummer 1-hit 'Ramaganana'. Dat liedje is in een fantasietaal geschreven en de Limburgse meiden denken een soortgelijk liedje in te zenden voor het Songfestival omdat volgens hen een fantasietaal hoog kan scoren in Europa. De pop/rockformatie Behave bestaat uit vier muzikanten die onlangs met hun debuutalbum 'On Air' een Essent Award wonnen.

Jong publiek

De NOS wil proberen het festival in Nederland weer meer in de smaak te laten vallen bij een jonger publiek. Dat gaf NOS-directeur G. Dielessen afgelopen editie in Kiev al aan. In die Oekraiense hoofdstad constateerde hij dat jongeren uit vroegere Oostbloklanden veel meer warm lopen voor het liedjesevenement dan hun leeftijdgenoten in Nederland.

Om de interesse weer aan te wakkeren laat de NOS iedere kandidaat zelf twee liedjes maken. In totaal mogen ze tijdens de nationale finale ieder drie liedjes zingen. Het derde liedje wordt gekozen uit nummers die mensen zelf aan de NOS mogen sturen. De omroep denkt dat hierdoor de betrokkenheid wordt vergroot.

Superfinale

In de nationale finale zingen de kandidaten dus drie liedjes. Van elke deelnemer kiest de vakjury onder leiding van Cornald Maas één liedje. In dezelfde uitzending op 12 maart heeft vervolgens een 'superfinale' plaats. Alledrie de deelnemers zingen het voor hen uitgekozen liedje en het publiek kiest welk liedje het winnende wordt.

Het commentaar bij het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar voor het eerst sinds tijden niet verzorgd door Willem van Beusekom, maar door Cornald Maas. Hij doet de voorronde vanuit Athene in z'n eentje en tijdens de eindronde wordt hij bijgestaan door Paul de Leeuw die vanuit een volle tv-studio in Weesp zijn licht laat schijnen over de diverse Europese deelnemers.