LELYSTAD - Hannah Tokkie, de moeder van de veelbesproken familie uit Amsterdam, heeft maandag bij de kortgedingrechter in Lelystad een woning opgeëist. Tokkie veroorzaakte groot rumoer in de Boterbloemweg in Almere, toen zij zich voorstelde als de nieuwe buurvrouw. Woningstichting GoedeStede had haar een huis aangeboden, maar trok dat aanbod uiteindelijk in.

Elke potentiële huurder bij GoedeStede moet een aantal gegevens opsturen voordat een huurcontract kan worden opgesteld. Tokkie kon daaraan op twee punten niet voldoen: een huurdersverklaring en een overzicht van haar financiële situatie.

Volgens de raadsman van de woningstichting kreeg Tokkie nog extra tijd om alles in orde te maken. Naar de mening van de advocaat van Tokkie is het onmogelijk om een verklaring van de vorige verhuurder te krijgen. Dat papier moet volgens hem binnen drie maanden na het vertrek uit de oude woning worden verstrekt en daarna kan dat niet meer. Een bijkomend probleem is dat Hannah Tokkie momenteel niet zelfstandig woont, maar bij haar dochter verblijft.

Verleden

Ook het roemruchte verleden van de familie Tokkie speelt mee, al vond de advocaat dat het gezin slecht is neergezet door de media. De vorige woningstichting uit Amsterdam zette de familie uiteindelijk uit huis, nadat ze jarenlang stelselmatig overlast had veroorzaakt. Ze intimideerden onder meer buurtbewoners.

Opschudding

De woningstichting verwijt Tokkie dat ze door zich alvast voor te stellen in de buurt, veel opschudding veroorzaakte. "Zij heeft zichzelf de mogelijkheid ontnomen dat GoedeStede haar op een goede manier zou introduceren", aldus de raadsman. Hannah Tokkie was maandag niet in de rechtbank, volgens haar advocaat omdat er lymfeklierkanker bij haar is geconstateerd.

De rechter doet uitspraak op 1 december.