SAN QUENTIN - De Amerikaanse rapper en acteur Snoop Dogg heeft de gouverneur van Californië, oud-acteur Arnold Schwarzenegger, zaterdagavond opgeroepen het leven van de ter dood veroordeelde Stanley Williams te sparen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De populaire artiest deed dat in een toespraak bij een betoging van honderden mensen buiten de Californische gevangenis van San Quentin, waar Williams gevangen zit.

Bende

Schwarzenegger moet in de komende weken besluiten of zijn executie door middel van een dodelijke injectie, die staat gepland voor 13 december, door kan gaan. Stanley Williams was mede-oprichter van de gewelddadige Crips-bende die vooral in zwarte wijken van grote Amerikaanse steden actief is. Snoop Dogg maakte zelf ooit ook deel uit van die bende. Williams zit in de dodencel omdat hij in 1979 bij overvallen 4 mensen zou hebben doodgeschoten. Zelf zegt hij onschuldig te zijn.

Tijdens z'n gevangenschap schreef Stanley Williams een aantal boeken over de gevaren van bendes. Daarmee won hij de sympathie van een aantal vooraanstaande Amerikanen, onder wie acteur Jamie Foxx, die de rol van Williams speelde in een film over diens leven.

Bewijs

De autoriteiten in Californië zijn echter niet zo positief over de terdoodveroordeelde. Volgens de openbaar aanklager van Los Angeles is het bewijs tegen Williams overduidelijk, en had ie ook geen alibi. Hij wil geenenkele verantwoordelijkheid nemen voor de moorden die hij heeft gepleegd, zo stelde justitie.