LONDEN - Britse en Amerikaanse media zenden op de 25e sterfdag van ex-Beatle John Lennon interviews uit met diens moordenaar Mark Chapman. Dat meldde de Britse omroep BBC donderdag. Chapman schoot het voormalige lid van de Britse groep op 8 december 1980 in New York dood.

De interviews zijn in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw afgenomen door de journalist Jack Jones. Hij gebruikte de informatie voor een boek over Chapman en diens daad.

Dwang

De geluidsbanden zijn onlangs openbaar gemaakt. In een fragment zegt Chapman dat hij een dwang voelde om Lennon te vermoorden. "Het was als een trein, een op hol geslagen trein", aldus de moordenaar destijds in een gevangenis in New York.

De dood van Lennon wordt overal op de wereld herdacht. In Parijs is een grote tentoonstelling over de muzikant en diens werk.

Melkweg

Een grote groep Nederlandse artiesten brengt op 8 december in de Melkweg in Amsterdam een ode aan Lennon. Onder anderen Acda & De Munnik, Armand, Bennie Jolink, Bob Fosko, Ellen ten Damme, Ernst Jansz, Thé Lau en Rick de Leeuw eren de ex-Beatle.

De muzikanten zingen een selectie uit het oeuvre van de Brit, zo lieten de organisatoren Melkweg en campagnebureau Booij, Klusman en van Bruggen donderdag weten. De opbrengst van de avond komt deels ten goede aan War Child.