HILVERSUM - Acteur Piet Römer (77) wordt in het kader van de televisieprijzen Gouden Beelden onderscheiden met de Carrière Award voor zijn gehele oeuvre. Dat maakte algeheel juryvoorzitter Willem van Beusekom woensdag bekend.

De carrièreprijs wordt traditioneel bepaald door de juryvoorzitters van de tv-genres waarin Gouden Beelden worden uitgereikt. Unaniem kozen ze dit keer voor Römer. "Televisie bestaat in Nederland ruim vijftig jaar. Een heel enkele keer zie je nog persoonlijkheden die daaraan het grootste deel hebben bijgedragen", aldus Van Beusekom.

Baantjer

De acteur debuteerde destijds in het programma 'Opstand in de kribbe' en maakt tegenwoordig nog steeds furore als inspecteur De Cock in de serie Baantjer. Ook gold hij jarenlang als zwarte Piet tijdens de intochten van Sinterklaas op televisie. Hij krijgt de prijs op 12 december uitgereikt tijdens een bijeenkomst in een hotel in Bussum.

Veertien categorieën

Naast de loopbaanprijs zijn er nog veertien categorieën waarin Gouden Beelden worden uitgereikt. In de categorie kunst en cultuur is de AVRO verzekerd van succes, want alle genomineerden zijn producties (Allemaal theater, Hollands Licht en Museumbende) van die omroep.

Daphne Bunskoek, Jörgen Raymann en Anita Witzier maken kans op de titel tv-persoonlijkheid van jaar. In het genre drama is de Talpa-serie Gooische Vrouwen al na twee uitzendingen genomineerd, naast Grijpstra & De Gier en Twee dromen.

Nieuws

Netwerk, het NOS Journaal en NOVA maken kans in de categorie nieuws en evenementen met reportages over respectievelijk de Schiedamse parkmoord, de tsunami en de Amerikaanse soldate Lynndie England, die schuldig is bevonden aan misbruik van Iraakse gedetineerden in de beruchte Abu Graib-gevangenis bij Bagdad.