HILVERSUM - De TROS ontbindt het contract met Frans Bauer. Dat heeft de omroep maandag besloten nadat Bauer maandagmiddag nog niet was teruggekomen op zijn besluit mee te werken aan het Talpa-programma 'Slapen bij Frans Bauer'. Talpa zendt dat programma vanaf dinsdag (21.35 uur) zes keer uit en volgens de commerciële zender betreft het "een registratie van een promotieactie rondom de nieuwe cd van Bauer".

De TROS betwijfelt dat en noemt het een show rond de persoon van Bauer. Juist daar zit hem de kneep, want een dergelijke reallifesoap moet volgens een contract dat de volkszanger met de TROS heeft, eerst aan deze omroep worden aangeboden. Als die niet toehapt, mag Bauer hem aan andere zendgemachtigden aanbieden. In dit geval is dat niet gebeurd en daarom bekijkt de omroep wat hij ertegen kan doen, zei een TROS-woordvoerster maandag. De TROS en Bauer sloten in 2003 een contract voor drie jaar.

Teleurstelling

TROS-voorzitter K. van Dodewaerd toonde zich teleurgesteld in Bauer. "We houden warme gevoelens en sympathie voor hem, maar hij keert zich duidelijk van ons af en kan niet langer op onze steun rekenen."

Het nieuwe album van Bauer heet 'Om van te dromen'. Om dat schijfje te promoten, gaat Bauer op bezoek bij fans en bekijkt hij hoe gastvrij hij er wordt ontvangen. Het gezin dat hem het meest gastvrij ontvangt, wint aan het einde van de serie een overnachting bij het gezin Bauer in het Brabantse Fijnaart.

Afgelopen weekeinde beleefde Radio 538-dj Edwin Evers al zo'n overnachting. De televisieregistratie daarvan is in de eerste uitzending van het Talpa-programma te zien.

Boycot Bauer

De TROS draait geen platen meer van Frans Bauer op Radio 2. Dat zei TROS-voorzitter K. van Doodewaerd dinsdagavond voor Omroep Brabant Radio. "Ik heb tegen de collega's gezegd dat we nu minder blij zijn met Frans Bauer", aldus de TROS-voorzitter.

Naast het boycotten van Bauer in het TROS radio 2-programma 'Gouden Uren', waar de volkszanger zeer geregeld te horen was, wordt ook een geplande tv-show rond het nieuwe album van Bauer 'Om van te dromen' uit het uitzendschema geschrapt, aldus Van Doodewaerd. Ook gaat een geplande special rond Bauer in het omroepblad TROS Kompas niet door.