
Ministerie van Justitie wil gratieverlening Masmeijer niet verder toelichten
Masmeijer zat in een gevangenis in Nieuwegein een gevangenisstraf van negen jaar uit vanwege betrokkenheid bij een cokesmokkelzaak in Antwerpen. De oud-presentator vertelde aan De Telegraaf dat hem gratie is verleend, maar vertelde daar niet bij waarom.
Gratieverzoeken worden lang niet altijd ingewilligd. In het eerste kwartaal van 2022 zijn er 191 verzoeken voor gratie gedaan. Daarvan zijn er zestien zonder voorwaarden toegewezen en tien met bepaalde voorwaarden. Het ministerie meldt ook niet of er bepaalde voorwaarden zijn gesteld aan de gratie van Masmeijer.
Een verzoek tot gratie wordt eerst voor advies naar het Openbaar Ministerie en naar een rechter gestuurd. In dit geval was dat het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, vertelt een woordvoerder van het ministerie. "Dat oordeel is leidend. De minister (Franc Weerwind, Rechtsbescherming, red.) moet met heel goede argumenten komen om tegen dit oordeel in te gaan."
Volg dit onderwerp
Het gerechtshof heeft laten weten niet in te gaan op de zaak-Masmeijer. "Het hof is door de koning (ministerie) om advies gevraagd en heeft dat gegeven. Dit advies is niet openbaar. De koning beslist uiteindelijk."
Masmeijer werd in België veroordeeld, maar kreeg in Nederland gratie. Als een gevangene na een straf in het buitenland naar Nederland wordt overgeplaatst, geldt het Nederlands strafrecht, legt de woordvoerder uit.
NUjij: Uitgelichte reacties