HILVERSUM - De verenigingsraad van de AVRO heeft zaterdag de 47-jarige Tom Kok gekozen als voorzitter van een nieuw bestuur. Dat heeft de omroep bekendgemaakt. Kok was in het verleden congres- en partijvoorzitter van D66 en werkte onder meer voor ABN Amro, FBTO en Achmea.

De vier andere bestuursleden die tijdens de vergadering zijn benoemd, zijn Robert Croll, rechter in Zutphen, Peter van Gorsel, directeur Instituut voor Media en Informatiemanagement, Hogeschool van Amsterdam, Kier Brul, interim- penningmeester AVRO en Rob Neutelings, directeur bedrijfsvoering Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit.

Het vorige bestuur van de AVRO trad op 19 maart af. Sinds die datum fungeert een interim-bestuur, bestaande uit leden van de Verenigingsraad. Het interim-bestuur heeft de vijf nieuwe bestuurders voorgedragen. De AVRO heeft onlangs een nieuwe strategie gekozen en bereidt zich voor op de toekomst met een afgeslankte organisatie.

"De AVRO is een onafhankelijke omroepvereniging die vanuit een ruimdenkende levenshouding de vrijheid in onze samenleving wil stimuleren door televisie- en radioprogramma's aan te bieden voor bewuste, actieve kijkers en luisteraars", zo omschrijft een voorlichter de nieuwe koers van de omroep.