AMSTERDAM - Elizabeth Taylor heeft vrijdag een klinisch onderzoeks- en educatiecentrum voor de ziekte aids geopend in Los Angeles. In aanwezigheid van onder anderen muzikant Tom Petty en actrice Carrie Fisher knipte Taylor een rood lintje door. De 73-jarige actrice, die de afgelopen jaren met rugproblemen kampt, zat tijdens de opening in een rolstoel.

"Acteren is voor mij nu heel surrealistisch", vertelt Taylor. "Mensen zien lijden is echt. Het kan niet echter dan dat. Sommige mensen durven het lijden niet recht aan te kijken omdat het te pijnlijk is. Maar als niemand kijkt, gebeurt er niets."

Taylor kondigde aan dat haar nieuwe stichting, de Elizabeth Taylor Endowment Fund, het centrum financieel met donaties en beurzen gaat ondersteunen. "Er is nog zoveel dat moet gebeuren", zegt de actrice, die in 1960 en 1966 een Oscar won. "Ik kan niet zelfingenomen achterover leunen en niemand zou dat moeten doen."

De actrice is in 1985 betrokken geweest bij de oprichting van de Amerikaanse stichting voor onderzoek naar aids. In 1991 richtte ze de Elizabeth Taylor Aids Foundation op. De twee organisaties hebben meer dan 204 miljoen euro bijeengebracht voor onderzoek naar de ziekte en het verbeteren van de levens van mensen met aids en hiv.