Peter Gillis komt de laatste tijd met grote regelmaat op een negatieve manier in het nieuws. Woensdag werd duidelijk dat de realityster in mei is opgepakt. Gillis ontkende dit eerder. Wat is er aan de hand met de vakantieparkeigenaar en zijn familie, bekend van de realityserie Familie Gillis: Massa is Kassa?

Oostappen, het bedrijf van Gillis, werd een maand geleden veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 250.000 euro. De dwangsom werd verstrekt wegens het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten op vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo.

Het was niet de eerste keer dat er illegaal gehuisveste werkmigranten zijn aangetroffen op een park van Gillis. Dat gebeurde ook al in 2019.

"De brief ligt op de mat", bevestigt Gillis, die inmiddels landelijke bekendheid geniet dankzij zijn realityserie op SBS6. Oostappen Groep moest de dwangsom van 250.000 euro voor 10 juli aan de gemeente Peel en Maas, waar Baarlo onder valt, betalen. Hij zegt dat er kort geleden een controle is geweest op het bewuste park in Baarlo.

Twee jaar geleden dreigde de gemeente Peel en Maas Gillis' bedrijf al een dwangsom op te leggen vanwege het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeente laat aan het Eindhovens Dagblad weten dat het vakantiepark alsnog moet stoppen met het huisvesten van arbeidsmigranten.

De gemeente Peel en Maas zegt maandag tegen NU.nl dat Gillis de dwangsom nog steeds niet heeft betaald. Ze bespreken of er een invorderingstraject gestart wordt.

Vermeende misstanden op vakantieparken

Gillis kwam eerder dit jaar al negatief in het nieuws vanwege vermeende misstanden rondom zijn vakantieparken. Het Eindhovens Dagblad publiceerde op 10 juni een uitgebreid artikel over hoe hij de regels zou overtreden. Vijf burgemeesters van gemeenten waar hij actief is, overwegen de verleende vergunningen in te trekken.

Justitie doet al langer onderzoek naar de gang van zaken op de vakantieparken van Gillis. Bij een grootschalige inval van de FIOD en de politie in mei 2019 werden illegaal gehuisveste arbeidsmigranten aangetroffen. Ook werden er overtredingen op het gebied van brandveiligheid geconstateerd.

Volgens het Landelijk Bureau Bibob, dat de vergunningen en de ondernemer onder de loep nam, bestaat er een grote kans dat Gillis de vergunningen voor criminele doeleinden gebruikt. Daarom is de aanvraag voor zijn vakantiepark in Soerendonk niet goedgekeurd en mag hij zijn horecagelegenheid op dat park niet openen. Naar aanleiding hiervan bekijken meer gemeenten, zoals Asten en Valkenswaard, de status van al verleende vergunningen.

Gillis liet in een reactie weten zich niet te herkennen in wat er in het artikel staat. "Ik heb altijd kunnen lezen en schrijven met gemeenten. Maar als zij landelijk opdrachten krijgen, dan weet ik ook niet wat er allemaal gebeurt. Maar ik ben ook een ondernemer, dus ja, ik zoek heus wel ooit het randje op", zei hij tegen Omroep Brabant.

Overval op zoon Mark

De afgelopen tijd kwam de familie ook regelmatig in het nieuws vanwege de overval op Peters zoon Mark Gillis. Die werd in de nacht van 6 op 7 november vorig jaar op brute wijze overvallen toen hij bij zijn chalet op vakantiepark Prinsenmeer aankwam. Hij werd onder meer getaserd en tegen zijn hoofd geschopt.

De overvallers gingen ervandoor met wat geld, enkele horloges, sieraden en een zonnebril. Beelden van de overval werden uitgezonden in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Er zijn inmiddels drie verdachten aangehouden: twee mannen van 22 en 39 uit Den Bosch en een 42-jarige man uit Rosmalen. Bij de rechtbank in Den Bosch was maandag de eerste zitting in de strafzaak over de overval op Gillis. Alleen Aytekin B. moest nog voorkomen, hij was ook de eerste van drie verdachten die werden opgepakt. Tot nu toe beroept hij zich steeds op zijn zwijgrecht en heeft hij niets over de verdenking verteld.

De advocaat van de verdachte heeft geen verzoek tot vrijlating gedaan, omdat ook zij de verdenkingen te serieus vindt. Op 13 september is er weer een zitting in de zaak. Dan zullen mogelijk alle drie de verdachten die zijn opgepakt voor de rechter komen.

Sinds de overval gaat Mark 's avonds niet meer alleen over straat. De realityster heeft beveiliging ingehuurd.

Opgepakt voor mishandeling

Peter Gillis is volgens RTL Boulevard en Shownieuws opgepakt wegens mishandeling van een vrouw. Een woordvoerder van het OM bevestigde in gesprek met NU.nl dat er op 29 mei een man van zestig om die reden in Ommel is aangehouden, maar wilde niet bevestigen of het om de zestigjarige realityster gaat. Een vrouw van onbekende leeftijd is het slachtoffer.

Anonieme bronnen melden aan RTL Boulevard dat de Massa is Kassa-ster een nacht in de cel heeft doorgebracht, omdat hij zijn vriendin Nicol Kremers zou hebben mishandeld. Of het inderdaad om haar gaat, is niet bevestigd.

Het onderzoek is inmiddels afgerond en zal op 12 augustus inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank Oost-Brabant. Gillis en Kremer spraken eerder alle geruchten tegen, maar gaven woensdag toch toe dat Gillis in mei is opgepakt. Het gaat volgens het stel om "iets in de privésfeer".

Geruchten over Gillis' relatie

Ook over Gillis' privéleven verschijnen regelmatig geruchten in de media. Zo wordt er beweerd dat zijn vriendin vreemdgaat. Hij zei eerder deze maand tegen Shownieuws dat dit niet waar is. Hij kan zich helemaal niets voorstellen bij een mogelijke affaire van Kremers.

De ondernemer kan zelf wel lachen om de geruchten, al vindt zijn vriendin het wel heel vervelend. "Kijk, als je een bekende Nederlander bent: hoge bomen vangen veel wind. Ik word er niet foxwild van, hoor. Nicol wordt er wel een beetje moe van", vertelde hij. "Ik zeg: meid, leg het nou naast je neer."