BENNINGBROEK - Koningin Beatrix ligt niet wakker van alle onzin die er over haar en haar familie wordt geschreven. Het is wel veel, vindt ze, en ze vreest dat het altijd zo zal doorgaan. Dat liet ze vrijdag doorschemeren in Benningbroek, waar ze haar jubileumbezoek aan Noord-Holland afsloot met een zeer ontspannen receptie.

De koninklijke familie stond deze week weer met geschat kapitaal en al in de Quote. Beatrix haalde er in Benningbroek haar schouders over op. Volgens haar is het waarheidsgehalte niet altijd het voornaamste doel waarnaar gestreefd wordt.

Jeugd

Meer dan over onware verhalen maakt ze zich, net als Willem-Alexander en Máxima, zorgen over de leefruimte van vooral de jongste familieleden. Ook zij hoopt dat de pers eraan wil meewerken dat de kinderen een beetje een normale jeugd hebben. Ze verwees naar het actievere beleid dat samen met de RVD gevoerd wordt om die leefruimte zoveel mogelijk te garanderen. Dat gebeurt door afspraken via een zogenoemde mediacode.

Horloge

De koningin nam ruimschoots de tijd in Noord-Holland. Het programma liep flink uit. Ze kijkt volgens eigen zeggen nooit op haar horloge, omdat dat zo onhebbelijk zou overkomen bij de mensen die van alles hebben georganiseerd. Ze ervaart dat allemaal als erg hartelijk.

Fair

Iets wat ze ook nooit doet is openlijk commentaar geven op bijvoorbeeld kunst. Ze onthulde vrijdag in Slootdorp een beeld ter herinnering aan het 75-jarig bestaan van de drooglegging van de Wieringermeerpolder, maar was niet tot een waardeoordeel te verleiden. Zoiets vindt ze gewoon niet fair.

Smaak

Het beeld is volgens mensen uit het dorp door de bevolking uit verschillende ontwerpen gekozen. Het toont de no-nonsense smaak van de mensen ter plekke: een stoere man, met vrouw en kind, pioniers in de polder. Een ontwerp van Henk Visch, bekend van onder meer de Biënnale in Venetië en de Documenta in Kassel, zou eerder niet in de smaak zijn gevallen. De koningin vindt dat de gemeenschap zelf blij moet zijn met een dergelijk kunstwerk.

Beatrix heeft nog een provinciebezoek te gaan, dat aan Zuid-Holland. Ze noemde het heel positief dat Noord- en Zuid-Holland op dit moment samen de Hollandmaand organiseren. Ze ervaart haar hele jubileumjaar als positief.

Vorig jaar liet ze zich tijdens het staatsbezoek aan Thailand ontvallen dat ze niet op een jubileumviering zat te wachten. Toen was ze er niet aan toe, ze had nog teveel andere zaken aan haar hoofd. Ze zag er zelfs ontzettend tegenop. Alles is nu anders gelopen en ze heeft bepaald geen spijt van de toer door Nederland.