LISSABON - Green Day ging donderdag met twee MTV Music Awards naar huis en is daarmee de winnaar van de prijzenshow van 2005. Vooraf werden vooral Coldplay en Gorillaz gezien als de grootste kanshebbers, met ieder vijf nominaties. Beide bands mochten aan het eind van de avond ieder een prijs mee naar huis nemen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De show werd geopend met superster Madonna die uit een grote discobal kroop. Ze zong haar nieuwste hit Hung Up. De presentatie van de 12e MTV Awards was in handen van Borat Sagdiyev, een bizar en vooral seksueel expliciet karakter van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, beter bekend als Ali G. Zelf gaat hij er prat op "de op zes na bekendste man uit Kazachstan" te zijn. Hij noemde het zeer gedurfd van MTV om de show te openen met een travestiet. "Wie was hij?"

Masturbatie

De presentator had nog meer pikante uitspraken in petto. "Maak je klaar voor masturbatie, hier komen de zingende hoeren", zei hij in zijn aankondiging voor de Pussycat Dolls. Hij moest gniffelen dat Shakira komt optreden. "In mijn taal betekent Shakira vagina." De Britse heren van Coldplay werden als volgt aangekondigd: "Hier komt de wereldberoemde band Green Day."

Zangeres Anastacia, woensdag nog in Nederland om wereldwijd haar nieuwe album te promoten, mocht de eerste award uitreiken aan Green Day voor beste album met American Idiot. De groep kreeg even later de tweede award uit handen van de voetballers Luis Figo en Nuno Gomes voor beste rock groep.

Speech

Shakira, beste vrouwelijke artiest, was volledig overdonderd met de MTV Award. "Ik heb geen speech voorbereid want ik had dit nooit verwacht." Robbie Williams werd gekozen tot beste mannelijke artiest. Hij kreeg de prijs uit handen van de Russische zangeressen van Tatu, die even vergeten leken dat ze eigenlijk niet op mannen vallen. "Deze award is voor jou mama", riep Robbie Williams. Tijdens zijn optreden bezorgde hij de bewaking en de bezoekers op de eerste rijen de schok van hun leven door vanaf het podium het publiek in te springen.

De Britse groep Sugababes gaven een prijs aan de Black Eyed Peas voor beste popgroep. De Amerikaan Snoop Dogg kon zijn prijs voor beste hip-hop act niet in ontvangst nemen. Hij beloofde in een videoboodschap dat hij snel weer naar Europa komt. Ook Alicia Keys, winnaar van de prijs voor beste R&B artiest bedankte via een videoboodschap.

Afkeer

Acteur Jared Leto overhandigde System of a Down de award voor beste alternatieve act. Hij greep meteen de kans aan om zijn afkeer van de Amerikaanse president Bush te laten blijken. Ook System of a Down had een politieke boodschap te vertellen: "De beschaving is mislukt."

De Gorillaz kregen uiteindelijk een award voor beste groep. De band gaf een 3d optreden omdat de clips van de band van Blur-zanger alleen maar bekend staat als cartoon-figuren. Ook Coldplay ging niet met lege handen naar huis, de groep won met hun single Speed of Sound de prijs voor beste nummer. Beste nieuwkomer was de Britse zanger James Blunt. Bob Geldof kreeg uit handen van Madonna de Free Your Mind award voor zijn inzet bij met name Live8.

Prijzen

MTV had ook prijzen voor de beste artiesten per land. De beste Nederlandse en Belgische act is de Haagse zangeres Anouk. "Eindelijk heb ik 'm dan, wauw!" reageerde de zangeres. De afgelopen drie jaar ging de award ook naar Den Haag, maar dan naar de band Kane.