AMSTERDAM - De Amerikaanse band Green Day heeft donderdag twee MTV Europe Music Awards (EMAs) gewonnen, in de categorieën beste album (American Idiot) en beste rock-act. De Britse cartoon-band Gorillaz, een project van Blur-voorman Damon Albarn, werd tot beste groep uitgeroepen, wat de leden de uitspraak ontlokte: "En we bestaan niet eens".

James Blunt was de beste nieuwkomer. Ook de Black Eyed Peas, Snoop Dogg, Robbie Williams, Coldplay, System of A Down, Alicia Keys, The Chemical Brothers en Shakira vielen in de prijzen.

De MTV Europe Music Awards werden dit keer uitgereikt in de Portugese hoofdstad Lissabon. Madonna, die de show opende, zong haar nieuwe single, Hung Up. Madonna reikte ook de Free Your Mind-prijs uit aan Sir Bob Geldof, voor wat hij met Live Aid/8 heeft gedaan om de armoede in Afrika te bestrijden. Presentator was Borat Sagdyev, een personage van de Britse komiek Sacha Baron-Cohen. Vier jaar geleden presenteerde hij de uitreiking in Berlijn als Ali G, zijn bekendste personage. Het was de twaalfde keer dat de EMAs werden uitgereikt.