LISSABON - Wie had kunnen denken dat de MTV Music Awards 2005 zou worden geopend met de muziek van Abba. De awardshow die dit jaar was neergestreken in Lissabon, startte donderdagavond met Madonna die uit een enorme discobal kroop. Ze zong haar nieuwste hit Hung Up - met daarin een deuntje van de groep Abba.

De presentatie van de 12e MTV Awards was in handen van Borat Sagdiyev, een bizar en vooral seksueel expliciet karakter van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, beter bekend als Ali G. Zelf gaat hij er prat op "de op zes na bekendste man uit Kazachstan" te zijn. Hij noemde het zeer gedurfd van MTV om de show te openen met een travestiet. "Wie was hij?"

De presentator had nog meer pikante uitspraken in petto. "Maak je klaar voor masturbatie, hier komen de zingende hoeren", zei hij in zijn aankondiging voor de Pussycat Dolls. Hij moest gniffelen dat Shakira komt optreden. "In mijn taal betekent Shakira vagina." De Britse heren van Coldplay werden als volgt aangekondigd: "Hier komt de wereldberoemde band Green Day."

Anastacia

Zangeres Anastacia, woensdag nog in Nederland om wereldwijd haar nieuwe album te promoten, mocht de eerste award uitreiken aan Green Day voor beste album met American Idiot. De groep kreeg even later de tweede award uit handen van de voetballers Luis Figo en Nuno Gomes voor beste rock groep.

De Britse groep Sugababes gaven een prijs aan de Black Eyed Peas voor beste popgroep. De Amerikaan Snoop Dogg kon zijn prijs voor beste hip-hop act niet in ontvangst nemen. Hij beloofde in een videoboodschap dat hij snel weer naar Europa komt.

Politieke boodschap

Acteur Jared Leto overhandigde System of a Down de award voor beste alternatieve act. Hij greep meteen de kans aan om zijn afkeer van de Amerikaanse president Bush te laten blijken. Ook System of a Down had een politieke boodschap te vertellen: "De beschaving is mislukt."

Coldplay en Gorrillaz hebben donderdagavond de meeste kans op een prijs met ieder vijf nominaties. Tijdens de avond zijn nog optredens te zien van Robbie Williams, Coldplay en Green Day. De Gorillaz gaven een 3d optreden omdat de clips van de band van Blur-zanger alleen maar bekend staat als cartoon-figuren.