VILNIUS - De Nederlandse actrice Thekla Reuten speelt een hoofdrol in de vijfde Highlander-film. Dat heeft een zegsvrouw van de Amerikaanse distributeur Lions Gate Films dinsdag laten weten.

De 30-jarige Reuten speelt naast hoofdrolspeler Adrian Paul de rol van zijn vriendin Anna. De opnames van de film zijn deze week begonnen in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Highlander: The Source is het vijfde deel uit de serie over de onsterfelijke Schotse zwaardvechters annex tijdreizigers. In de eerste vier films speelde acteur Christopher Lambert de hoofdrol. The Source is de eerste productie die volgt op de succesvolle televisieserie.

Oscar

Reuten maakt met Highlander 5 haar Amerikaanse filmdebuut. Ze trok eerder in Amerika veel aandacht als Lotte in De Tweeling, die vorige jaar voor een Oscar werd genomineerd. Eerder dit jaar maakte de Nederlandse actrice al haar Engelse toneeldebuut in het stuk Bloedbruiloft van de Spaanse schrijver Federico Garcia Lorca.

De bedoeling is dat Reuten begin volgend jaar naar Nederland terugkeert. Zij vertolkt dan een hoofdrol in de actiekomedie Famous Last Words van scenarist Simon de Waal en regisseur Dick Maas.

Jubileum

De vijfde Highlander markeert het twintigjarig jubileum van de eerste Highlander-film uit 1985. De regie van het vijfde deel ligt in handen van Brett Leonard, die eerder onder meer de Stephen King-verfilming The Lawnmower Man maakte. De opnames duren tot half december. De film moet medio 2006 in première gaan.